PDA

View Full Version : 1-5 volt input



Tobias
11-29-2006, 02:02 PM
I have a 1-5 volt output·pressure transducor, I know that you have to go through a A/D converter what kind of converter am i looking for to display the pressure value in the debug terminal?

Martin Hebel
11-29-2006, 02:47 PM
What range of voltages will you be converting and how many bit ADC? 8? What pressure range?

It's a general line equation, y = mx+b, but without all the values it's a little tougher

Since the stamp doesn't do decimals, and you can't exceed 65,535 in a calc, you have to play with the values a bit.
-Martin

▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
Martin Hebel
StampPlot - Graphical Data Acquisition and Control (http://www.stampplot.com/)
AppBee -·2.4GHz Wireless Adapters & transceivers·for the BASIC Stamp & Other controllers (http://www.selmaware.com/appbee)·

stamptrol
11-29-2006, 08:51 PM
Tobias,

I've used an LTC1298 12-bit a/d with sensors like that with good success.

Cheers,

▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
Tom Sisk

http://www.siskconsult.com
·

Tobias
11-29-2006, 11:43 PM
My pressure ranges 0 psi to 150 psi with a 1 to 5 volt output. I will consider myself a newbie, Tom, thanks I will research in the LTC1298 12-bit a/d. Hopefully I will receive literature on the hookups so long.
Tobias

Martin Hebel
11-29-2006, 11:47 PM
Depending on the ADC, it may be spanned to convert between 0 to 5V instead of the device's output of 1 to 5. Depending how it is configured will change what calculations you need to use. The Process Control text from Parallax has some good discussions on ADC's and the math needed to convert ranges.

-Martin

▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
Martin Hebel
StampPlot - Graphical Data Acquisition and Control (http://www.stampplot.com/)
AppBee -·2.4GHz Wireless Adapters & transceivers·for the BASIC Stamp & Other controllers (http://www.selmaware.com/appbee)·

Tobias
11-29-2006, 11:51 PM
Thank-You much! I will research the information and try my best.

Thank-You
-Tobias